In acest articol de revizuire,  prima indeletnicire din multe alte tipuri de lucru manual am hotarat sa scriem despre BRODERIE.

Broderie – o arta populara pentru a decora cu acul prin coasere o varietate de modele de desene pe toate tipurile de tesaturi si materiale, din cel mai crude si dense, cum ar fi: panza, tesatura, piele, pana la cele mai fine tesaturi – muselina, gaz, tul si asa mai departe. Pentru lectiile de broderie aveti nevoie de: ac, fire, gherghef sau cerc de brodat, foarfece.

Broderia – un tip de arta si meserie, dezvoltat la scara larga in care modelul si imaginea se coase manual (cu un acul, uneori carligul) sau cu masina de brodat pe diferite tesuturi, piele, fetru si alte materiale cu fire de in, bumbac, lana, matase (cel mai des colorate), precum si cu par, margele, perle, pietre pretioase, paiete, monede si asa mai departe.
broderie de mână

O pasiune pentru decorarea sa si a hainelor sale cu scopul de a se evidentia cu ceva in mediul sau este inerenta naturii umane, chiar  si in starea primitiva, semi-salbatica. De exemplu, indienii americani isi impodobesc paturile cu diverse broderii; Llocuitorii din Laplandia pe hainele lor de piele de caprioara brodau o varietate de modele. Cu broderii erau decorate nu numai hainele, dar si covoarele, panourile decorative reprezentand copaci si pasari. Broderia era cunoscuta in antichitate, si ca multe alte ramuri ale artei si stiintei, leagănul ei a fost Estul. Cele mai vechi broderii care au supravietuit pana in zilele noastre, sunt din sec. VI – V inaintea erei noastre. Acestea au fost facute in China antica pe tesaturi de matase cu fire de matase bruta, par, fire de aur si argint.

Acum nu vom sti niciodara cine si cand a fost primul care a trecut pe tesatura complicatele modele care intruchipeaza frumusetea naturii noastre, dragostea pentru copii, animale, pasari. Chiar materialul cel mai durabil nu este in masura sa dureze pentru totdeauna, asa ca oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice cu precizie momentul aparitiei broderie. Se presupune ca cea mai veche broderie a aparut in jurul secolelor III-V inainteerei noastre. In primul rand, modelele de broderie erau trecute din mana in mana si erau copiate de broderite. Dupa inventarea tiparului modelele au devenit mai accesibile, au foat adunate si publicate in carti speciale pentru acest scop. Prima colectie de acest gen a fost emisa la Köln in 1527 de Peter Quinti (Pierre Quinty). In cautarea de noi modele pentru broderie pictorii incercau sa fie cat mai aproape de natura si sa redea toate nuantele florilor si plantelor vii.

Sunt infinit de variate tipurile de cusaturi folosite in broderie: – pentru broderie “oarba”, adica pe panza intreaga sunt caracteristice cusaturile prin goblen, cruce, punct plin plat, de umplutura, de nuantare, intins, in urma acului, etc. Pentru “linie”, care este broderia pe linie dreapta unde s-au scos fire din tesatuta: cusatura ajurata, “pixuri”, parchet, dantela, etc. Aplicate atat individual, cat si in diferite combinatii cu alte cusaturi, acestea permit crearea broderiilor de la foarte plat la convex, de la usor conturate la plasa ajurata (“dantelă”),  la “covor”, cu toata suprafata produsului cusuta.

Sa privim acum atent la fiecare tip de broderie.

Broderia chenille

Chenille este o dantele catifelata de matase, care este folosita pentru a broda sau face franjuri. (Acest tip de fir are un pic de asemanarea cu omida). Chenille este de asemenea, numit modelul de broderie de matase cu aceste fire paroase si tesaturile cu un anumit model de panza. Cu acest tip de broderie era lucrata stofa cu care se decorau peretii interiori in secolului 18. “Chenille damasc” pot fi gasite si azi in salonul de sticla al Palatului chinez care este in Oranienbaum.

Broderia in cruce (Cross Stitch)

Una dintre cele mai vechi si cele mai diverse tipuri de broderie. Despre arta maestrului se judeca dupa partea versoa a lucrarii, pe ea nu ar trebui sa existe noduri. Exista multe tipuri de broderii in cruce. Este folosita pentru a decora tot felul de textile, haine, accesorii, dar si picturilor brodate.

Broderia plata(Embroidery)

Tipul de broderie in care ochiurile sunt aplicate pe tesatura, umpland complet suprafata de panza. Si in aceasta tehnica, exista diferite tipuri de cusaturi si tehnici. Masterii acestui tip de broderie creaza capodopere incredibile, pentru care au nevoie si de 20 de ani de viata a acestora. Unul dintre acesti mari artisti in acest tip de broderie este un maestru indian Shamsuddin.

Cu toate acestea, foarte multe broderii conventionalearata incredibil de bine.

Broderia de matase (Silk embroidery )

Este un tip de arta a broderiei plate. Broderia traditionala chineza cu matase isi are radacinile in antichitate si dateaza de peste 4000 ani. In prima jumatate a ultimului secol mesteriii in arta broderiei din Suzhou au reusit sa imbine armonios arta traditionala chineza de broderie cu matase cu metodele scolii Europene de pictura. Rezultatul a fost capodopere de broderie de matase care impodobesc galeriile muzeelor ​​celebre, precum si colectiile private. Se poate broda aproape orice: fie un portret, un peisaj sau orice altceva. In plus fata de broderia unilaterala clasica ea poate fi si bilaterala, dar costa mult mai mult. Broderia se face cu fir de matase pe matase (stravezie, colorata, sau mai densa pentru peisaj sau portret). Firul nu se decoloreaza cu timpul si nu-si pierde luciul. Transmisa generatiei urmatoare, imaginea va arata la fel, si dupa multe decenii.

Broderia cu fir de aur (Gold embroidery)

Broderia de aur nu a fost la fel de comuna ca broderia plata, tambur si alte cusaturi, deoarece aceasta tehnica erau necesare studii speciale. Initial, broderia cu fir de aur a fost utilizata la coaserea hainelor bisericesti pentru preoti. Broderia cu fir de aur a fost considerata cea mai dificila pentru executare, deoarece era necesar sa simti posibilitatile decorative ale firelor metalice de diferite texturi si entorse. Din carton sau din coaja de mesteacan erau decupate bucati cu forma ornamentului, fixate pe panza, apoi cusute cu fire de aur.

Broderia Richelieu (Richelieu embroidery)

Broderia Richelieu- cea mai faimoasa broderie ajurata, care se distinge prin frumusetea si eleganTa ei. Cu acest tip superb de broderie superb se pot crea servetele, fete de masa, lenjerie de pat si decorarea haine. Se poate brodate pe orice material – atat dens si subtire. Caracteristica principala a acesti tip de broderie este ca liniile sunt cusute cu cusaturi plate de broderie, doar apoi se taie materialul.

Broderia cu panglici de matase (Ribbons embroidery) 

Broderia cu panglici de matase- un fel de mestesug artistic, un tip de broderie a orice imagine pe panza de diferite densitate, cu un ac si panglici de matase colorate. Ea are un numar foarte mare de tipuri de cusaturi si tehnici. Este situat in varfulde popularitatii datorita tehnologiei relativ simple si frumusetea incredibila a rezultatului. Broderia cu panglici de matase este utilizata pe scara larga in crearea de picturi de arta originale si icoane. In plus, aceasta este un atribut important in proiectarea de ceremonii si sarbatori: cu panglici si volane sunt brodate rochiile de mireasa gentile de mana, batistele, servetelele si fetele de masa. Cu broderia cu panglici de matase broderie sunt decorate plicurile pentru sugari, cutiile pentru cadouri, buchetele de flori si multe altele.

Broderia cu margele (Beads work)

Broderia cu margele este cunoscuta inca din antichitate. Din cele mai vechi timpuri, mesteritele te incantau cu abilitatile sale in materie de broderie, la inceput se cosea cu perle, iar apoi in mijlocul secolului al 17-lea – margele de sticla colorata le-au luat locul perlelor. Cu margelute erau decorate haine, brodate picturi cu peisaje diferite, biserici, icoane si asa mai departe. In zilele noastre, ornamentatiile cu margele au devenit populare din nou. Elemente de broderie cu margele sunt utilizate in finisarea articolelor de imbracaminte, care ii confera un aspect original si festiv. Multe stiluri din moda (haute couture) nu se fac fara broderia din margele. Margele, ca material are posibilitati nelimitate de culori, deci este ieftin si disponibil pentru toata lumea. Mesteritele moderne nu numai decoreaza cu succes hainele, dar, de asemenea pantofi, posete, huse pentru telefoane mobile si genti. Popularitatea imensa a broderiei cu margele este la cusutul picturilor care infatiseaza flori, pasari si animale. Pentru multe femei, broderia cu margele a devenit un hobby preferat. Acest tip de arta necesita abilitati speciale, rabdare, dexteritate si precizie. Un rol enorm il are starea de spirite buna si imaginatia bine dezvoltata.

Grafica textila (variante ale numelui: Izon, imagine din fire, design cu fire, varianta engleza -Thread design)

Aceasta tehnica grafica sunt imagini cu fire intinse pe carton sau orice alta suprafata solida. Grafica textila este, de asemenea, uneori numit izografika sau broderia pe carton. Drept baza este uneori folosit catifeaua (hartia de catifea), sau alta hartie groasa. Firele folosite pot fi firele obisnuite de cusut, lana, acrilic si altele. Puteti folosi, de asemenea, fire de matase colorate.

Vedeti aici O GALERIE  impresionanta cu forografii cu broderii cusute in toate tehnicile descrise mai sus. Va lasam pe voi sa alegeti care si carei tehnici apartine, lectura placuta!