Incepem o serie de articole despre ”Tehnicile de broderie”. Parea cel mai rational sa incepem cu inceputul: broderie in cruce, in punct goblen, cu margele…, adica tipurile de broderii cele mai cunoscute si raspandite. Insa, am vazut aceste globuri si nu mi-am mai putut lua privirea de la ele, am tinut neaparat sa gasesc informatii despre istoria lor, modul de coasere, semnificatia… De fapt ele sunt de dimensiunea unei mingi, din acest motiv si se numesc Quaker ball, adica minge Quaker. Dupa mine cel mai mare ajantaj al lor este in simplitate!

 “Avantajul in simplitate” sau Quaker ball o broderie unica!

Inceputul a fost astfel: pe internet, am vazut o husa foarte interesanta pentru foarfece, mai tarziu am dat peste ceva cusut intr-un stil similar cu numele “Quaker ball”. Intrigata de aceasta tendinta in broderie, am decis sa aflu cat mai multe despre acest stil de broderie Quaker (Quaker Embroidery), si prin ce se deosebeste aceasta broderie de toate celelalte. In mod ironic, aceasta sarcina nu a fost deloc usoara. Dupa ce am citit mai mult de o duzina de diferite site-uri, am aflat un singur lucru – in ciuda faptului ca acest stil de broderie are o multime de fani in intreaga lume, informatii cu privire la aceast stil practic nu exista (sau nu am putut gasi eu). Dar ceva totusi am aflat si, ca de obicei, ma grabesc sa imptasesc cu voi acesta informatie.

In primul rand, cine sunt quakerii?

Quakerii, sau Societatea religioasa a Prietenilor (Friends) – o miscare crestina in mijlocul protestantismului care a aparut in mijlocul secolului al XVII in Anglia si Tara Galilor. Diferenta lor principala este ca quakerii cred in relatia intima dintre Dumnezeu si om, pe care ei o numesc “lumina interioara”. Ei cred ca “Dumnezeu este in inima fiecarui om, indemnandu-l sa se angajeze imediat la un drum care duce la viata perfecta”.
Din punct de vedere administrativ Societatea religioasa a Prietenilor (Friends) – o alianta de reprezentanti ai diferitelor organizatii religioase. Cu alte cuvinte, quakerii nu sunt interesati de cum si unde va rugati, principalul lucru este sa credeti in “lumina interioara”, sa duceti o viata ascetica, constienti de responsabilitatea spirituala a fiecărui individ  implicandu-va in soarta aproapelui sau.
In ciuda faptului ca doctrina quakerilor este destinata sa trezeasca in om cele mai sublime si spirituale sentimente, numarul adeptilor acestei miscari in lume este destul de modest – 360 ​​de mii de oameni in America de Nord (in special in Statele Unite), Kenya si Marea Britanie.

In al doilea rand, ce este broderia Quaker (Quaker Embroidery )?

Vorbind despre relatia speciala dintre Dumnezeu si individ, quakerii niciodata nu au impartit credinciosii dupa sex, ei recunosc egalitatea spirituala a femeilor si barbatilor si au sprijinit ideile progresiste despre educatia femeilor. Mie imi plac ideile lor si deja am ajuns aproape de broderie.

Realizand ideile sale inovatoare in viața Quakerii au fost fondat in Anglia si America mai multe scoli mixte de baieti si fete din familii cu venituri diferite. Aceste scoli erau concepute pentru a oferi studentilor nu numai studiu religios, dar, de asemenea, educatie universala.
Si daca pentru baieti accentul era pus pe stiintele exacte, in curriculum-ul pentru fete erau incluse: caligrafia, franceza, geografia, cusutul, tricotatul, filarea si broderia. Fetele s-au invatat sa brodezelucrurile cela mai la moda in acele zile Sampler, broderiile care reflectau mai bine ca orice alta broderie traditiile nationale si culturale ale unui popor.
Acestea erau exprimate si in paleta de culori, precum si in alegerea motivelor, in organizarea elementelor individuale din cadrul designului. Samplerele quakerilor erau originale din toate aceste puncte de vedere. Motivele lor erau complet unice si reflectau convingerile religioase ale quakerilor – “Demnitatea este in simplitate”.  Acestea ofereau un context bogat care spunea despre viata si valorile spirituale ale quakerilor. Prin urmare, alegerea desenelor individuale incluse in  Sampler intotdeauna aveau o anumita semnificatie. De exemplu, lebedele inotand, coroane de flori, crengute de flori sau o pereche de porumbei vorbeau despre pacea si linistea sufleteasca.
Intr-una dintre cele mai renumite scoli Quaker – Ackworth School, care a fost deschisa (atentie) in 1779 si exista in North Yorkshire pana in prezent, au facut incercari de a descrie si standardiza stilul de samplere Quaker. Dar la un mod clar de descriere asa si n-au ajuns. De exemplu, originea celor mai multe broderii tipice Quaker de medalioane geometrice ramane un mister pana acum. Se crede ca prin broderia isoscelelor, triunghiurilor, paralelogramelor si hexagoanelor fetelor le era predata geometria, care nu era inclusa in programul lor. Cei care nu sunt de acord cu acesta teorie, cred ca medalioanele geometrice au ajuns la quakeri din Olanda, unde astfel de decoruri asemanatoare erau incluse adesea in samplerele locale. Un alt mare mister pentru cercetatori este faptul ca broderia Sampler a fost persistent predata in scolile Quaker mai mult de patruzeci de ani.

In acelasi timp, la inceputul secolului al XIX-lea, culorile, formatul, alfabetul si motivele traditionale ale samplerelor Quaker au fost unificate pentru scolile ambelor continente (de exemplu, Ackworth School din Yorkshire si scoala Westtown din Pennsylvania). Prin urmare, anume din acest motiv inceputul secolului al XIX-lea a poate fi considerat data de nastere a stilului bine recunoscut de broderie – Quaker Embroidery.

Doua din primele Samplere cu medalioane, care se pastreaza si astazi la scoala Ackworth School au fost efectuate de Mary Wigham si colega ei Hannah Hicks in 1790.
Chintesenta samplerelor Quaker, care au devenit culoarea si baza semnificativa pentru broderia moderna Quaker, este considerat samplerele MS1815 si MS1816 cusute de absolventa scolii Ackworth School – Mary Spence, care a folosit fire de flori, precum si medalioane complete si incomplete, care sunt de obicei plasate pe marginea lucrarilor ca un fel de cadru.
O alta lucrare celebra este considerata a fi un sampler al altei studente de la  Ackworth School – Ann Grimshaw, pe care l-a brodat la varsta de 13 ani. Acum aceasta broderie de Sampler cu fir negru pe tesatura este expus in Muzeul de Arta din Philadelphia (Statele Unite ale Americii).
In prezent Samplerele realizate de elevele scolilor Quaker sunt considerate au o mare valoare de anticariat.

In al treilea rand, broderia Quaker moderna.

Cele mai populare exemple de broderie Quaker, cu exceptia copiilor dupa samplerele vechi, sunt “Quaker ball” de la compania Amaryllis Artworks si husele  pentru foarfece (Quaker Motif Scissor Pocket) “Token of  love” de la designerul Barbara Bernard, desi lista micilor capodopere Quaker, desigur, nu se termina aici.

Puteti admira si GALERIA GUAKER cu modele vechi, Samplere, Quaker ball si alte lucruri interesante.

Cititi si despre Cross Stitch “Quaker minge” (Quaker Ball);

Despre alt fel de mingi facute in alta tehnica, dar la fel de frumoase – Globurile brodate ”Temari” – o minunatie