Batand mii de cuie intr-o placa de lemn si lipind dopuri de pluta, artistul albanez Saimir Strati creeaza un mozaic modern, minunat care merita evaluarea si cea mai mare lauda. Este cu adevarat uimitor ce imaginatie bogata si cata creativitate are un artist si cata rabdare trebuia sa aiba pentru a crea o astfel de arta.

Mozaica lui Saimir Strati a batut toate recordurile

Saimir Strati este  unul dintre cele mai faimosi artisti-mozaisti din lume, este membru al Asociatiei Britanice de mozaic Modern. Aplicand aceeasi tehnica de mozaic ca si maestrii din trecut, de acum 3000 de ani, maestrul inspira o viata noua in arta antica, folosind materiale moderne, familiare. Saimir Strati creaza mozaicuri din materiale, cum ar fi  – cuie, scobitori, dopuri, coji de oua, CD-uri, boabe de cafea, portelan si sticla de oglinda.
In 2006, artistul albanez a inceput sa lucreze la un fel de reproducere a auto-portretul lui Leonardo da Vinci. Pentru a crea o imagine de  2.0×4.0 metri el folosit 400 kilograme de cuie. Tehnica seamana cu o fotografie digitala, unde fiecare cui poate fi privit ca un pixel. Recordul a fost asistat in Tirana si este listat in Cartea Recordurilor la 04 septembrie 2006, ca cel mai mare mozaic din lume din cuie.

In anul urmator, maestrul a devenit faimos cu un al doilea record mondial. In iulie 2007 un numar de 1,5 milioane de scobitori au reprodus pe panza de dimensiunea 4.0×2.0 metri un enorm cal in goana. Lucrarea a fost dedicata proeminentului arhitect spaniol Antonio Gaudi. Autorul si-a numit creatia sa, la care a lucrat timp de 40 de zile, “Spirit Invincible”, care simbolizeaza zborul de geniu al lui Gaudi. La 04 septembrie 2007 lucrarea sa a fost inclusa in Cartea Recordurilor ca cel mai mare mozaic din lume din scobitori.

In 2008, el a marcat un nou record cu cel mai mare mozaic creat din dopuri de pluta. Artistul Saimir Strati a lucrat cu migala timp de 27 zile cate 14 ore pe zi in sufocanta vara albaneza sub soarele arzator, lipind 229.764 dopuri de vin de diferite marimi si culori pe o panza imensa in gradina hotelului Sheraton Tirana Hotel Towers. Produsul final – o scena mediteraneana excelenta sub numele “Romeo cu o coroana de struguri jucand cu chitara si cantand cu marea si soarele”. Imaginea s-a dovedit a fi inalta cat 2 etaje, in inaltime si lungime de aproape 13 de metri.

Noi trebuie sa dam aprecierea cuvenita artistului, care prin utilizarea unor materiale neobisnuite a reusit cu precizie sa transmita volumul si jocul de lumina si umbra in toate capodoperele sale.