Recunosc, eu cand eram mica nu am avut nici o papusa. Nu din cauza ca nu voiam, sau nu voiau parintii sa mi-o ofere. Nu aveau cum, era saracie mare, probabil erau si scumpe, nu stiu sa spun. Cert este ca prima papusa am cumparat-o dupa 50 de ani la mana a doua, la un targ de sarbatoare, deoarece era asa de frumoasa, de portelan. De curand aflasem de la un cunoscut ca sotia lui colectioneaza papusi – asa am prins si eu curaj sa cumpar una. A fost ca un vis din copilarie implinit la 50 de ani. Cand am vazut si gasit aceaste papusi, nu m-am putut abtine sa nu scriu despre ele. Priviti si voi ce minunatii, care copil nu ar fi in culmea fericirii sa se joace cu o astfel de papusa?

Papusa-inspiratie, papusa-muza, papusa-vis… Papusile de anticariat cu renume mondial – BRU  de la compania franceza Bru Jne & Cie raman unele dintre cele mai scumpe si cautate papusi din lume. Papusile Bru au fost produse in anii 1866-1899, ele au intruchipat o idee a idealului de frumusete ce era in vigoare la momentul respectiv, iar Leon Casimir Bru, fondatorul companiei, purta pe buna dreptate titlul de “cantaretul frumusetii”. Formele fine, fatete minunate, privirea vie, costumele de lux – aceste papusi intruchipeaza luxul si eleganta!

In prezent, papusile Bru Jne sunt rare si de la an la an valoarea lor creste constant, ajungand la zeci de mii de dolari. Cu toate acestea, pentru multi colectionari de papusi de epoca Bru a fost si ramane visul principal. Printr-un efort de a implini acest vis recunoscutii mesteri de papusi din intreaga lume au inceput sa creeze reproduceri ale papusii Bru, utilizand forma de turnare in portelan a papusilor autentice. Papusile reproduse au devenit foarte populare printre cunoscatori si colectionari, deoarece costul lor era in raport favorabil cu costul originalului, si mesterii cei mai talentati, producatorii de inalta calitate a reproducerilor si-au inscris numele lor in istoria celeor mai faimoase colectii. Sa aruncam o privire la capodoperele unor artisti celebri:

Sinn Sayuri – japoneza stabilita in Statele Unite. Reproducerele ei sunt printre cele mai bune din lume.

Mary Benner a inceput sa faca papusi in 1989, iar in 1992, impreuna cu sotul ei a fondat compania Cherished Collectables – colectia luminoasa.

De aproximativ 12 ori Margaret Giszer a castigat primul loc in competitiile internationale la categoria papusile Bru.

Branca Charly – Reproducerile acestei mestrite din Elvetia sunt foarte populare in intreaga lume pentru calitatea lor inalta si pretul rezonabil.

As dori, de asemenea, sa mentionez alti cativa artisti ale caror lucrari sunt foarte apreciate de colectionari:  Jamie Englert, Ian Crook, Suzanne Mack Brier, Emily Hart.

Toata colectia de papusi ale tuturor mesterilor mentionati aici o puteti vedea aici: