Am scris despre multe lucruri interesante, despre tehnici de lucru, despre cusaturi si multe altele… Am uitat sa incepem cu inceputul, cum pregatim panza pentru lucru – prelucrarea marginii la panza.

Prelucrarea marginii este esentiala pentru aspectul si calitatea produsului. Frecvent, marginea tratata cu neglijenta poate dauna aspectului lucrarii noastre. Tipul de prelucrare a marginii panzei depinde de mai multi factori: densitatea materialului, forma produsului, tipul de cusatura si altele.

Exista diferite optiuni pentru prelucrarea marginilor, una dintre ele este coaserea cu cusatura neteda, puncte numarate cu franjuri. Acest tip de prelucrare a marginii este bun, de regula, pentru lucrarea cusuta si ea cu cusatura neteda puncte numarate. Despre acest tip de cusatura puteti citi aici. Pentru a prelucra marginile tesaturii in acest mod la inceput din panza se scot unul sau doua fire pentru a indica marginea de unde incep franjurile. Prelucrarea marginii se incepe cu cusaturile dintr-un colt cu cea mai mica cusatura si fiecare urmatoare cusatura se mareste cu un filament. Este necesar de a aduce lungimea cusaturii la cel mai lat punct al broderiei, si apoi sa continui brodarea in conformitate cu desenul( vedeti in pozele de mai jos cum se face).

In cazul cand desenul cu care se coase marginea este format din elemente repetitive ritmic, este mai bine la inceput de a elimina firele pentru franjuri pe doua laturi adiacente ale panzei in scopul de a obtine un model simetric. Excesul sau lipsa catorva fire de tesatura de-a lungul lungimii partii lucrarii poate distorsiona intreaga imagine.

Pentru formarea franjurilor, firele suplimentare de material sunt eliminate dupa ce toata lucrarea este cusuta, spalata si calcata.

Prelucrarea marginii se mai poate  coase in acelasi mod, dar cu cusatura “ochi”. Pentru ca marginea lucrarii sa fie mai dreapta si convexa pe marginea lucrarii se fac cateva randuri de cusaturi “cu acul inainte”.

Inainte de prelucrarea marginii cu cusatura ”ochi” marginea panzei se poate indoia pe latimea de 5-7 mm, apoi insaila. Lungimea cusaturii ”ochi” trebuie sa fie egala cu adancimea indoiturii.