Am scris aici despre cum se coase o pernuta decorativa, despre decorul ei cu franjuri, unde puttei gasi kituri pentru cusut pernute de a gata.

Astazi trecem la urmatorul pas: decorul pernutelor e cu franjuri, rulou, ciucuri, cordoane sau snururi.

Decorarea pernutelor cu snururi sau cordoane.

Snurul pentru decorul pernutei se poate face de voi acasa sau cumpara de a gata cu panglica pentru cusut anexata de la mercerii. Pentru realizarea snurului ar trebui: in primul rand fire de lana, matase sau bumbac de 2 culori. Cu cat mai multe fire, cu atat mai gros va fi snurul. Legati 2 sculuri de ata de culori diferite compuse din mai multe fire intr-un nod, apoi de rasuciti bine in directii opuse (fig. 5). Apoi, fara a da drumul la varfurile snurului obtinut, trageti de nod si indoiti snurul in doua, asa se va ortine rasucirea snurului (Fig. 6). Snurul este gata. Retineti insa, ca la rasucire snurul devine mult mai scurt decat erau firele pregatite.
Snurul gata fara banda anexata la el pentru coasere poate fi cusut pe perimetrul pernei doar manual. Pentru a face acest lucru, alegeti o culoare a atei de cusut potrivita cu culoarea snurului, dar si suficient de groasa si puternica. Coaseti snurul exact pe linia cusaturii, captand cu acul cateva fire de tesatura exact langa cusatura. Cusatura prin snur poate trece aproximativ la 1/3 din inaltimea sa. La colturile pernei se pot pune bucle decorative fixandu-le cu acelasi fir de ata sau unghiurile se pot decora cu ciucuri, taind buclele (fig. 7). Sa cosi un snur lung este incomod  si nu intotdeauna convenabil, astfel va sfatuim sa realizati 4 snururi scurte pentru fiecare parte a pernei. Fixati bine snurul la colturile pernei, capetele le taiati de lungimea dorita, astfel veti avea si snur si ciucuri.

Tivitul snurului cu banda se insaileaza pe partea din fata a pernei, inainte de a fi cusuta, incepand cu mijlocul partii de jos. La colturi pentru ca snurul sa stea plat facem o crestatura adanca la tivitul benzii. Fiind  cusut snurul pe perimietrul partii din fata, punem ambele parti ale pernei fata in fata si le coasem impreuna cu o cusatura cat mai aproape posibil de snur. Intoarceti perna pe partea din fata, iar in cazul in care cusatura snurului este vizibila, mai tragem o cusatura pe perimetrul pernei mai aproape de snur.
In acelasi mod, sunt cusute si rulourile, dar mai inainte ele trebuie facute. Pentru a le face, pregatiti o bucata de panza taiata oblic de latimea snurului, care va fi introdus in rulou, plus 2-2,5 cm pentru coasere. Indoiti banda in doua cu dosul in interior si de-a lungul liniei de pliere in interior puneti snurul. Coaseti aproximativ la 2 mm de la snur. Ar trebui ca materialul care a fost pliat sa fie exact in jumatate.

Decorarea pernutelor cu ciucuri.

Pernele pot fi decorate adaugator cu ciucuri. Pentru realizarea lor taiati fire de lana de lungimea de două ori si jumatate mai lungi dacat lungimea planificata a ciucurilor si le asezati intr-un scul. Preventiv pregatiti un snur rasucit din aceleasi fire. Asezatii snurul in mijlocul sculului cu fire si indoiti-l in doua. Infasurati ciucurele cu un snur adaugator ale caror capete le ascundeti in mijlocul firelor. Indreptati capetele ciucurelui. (fig. 8).

Inainte de a coase detaliile fetei de perna, atasati ciucurii la partea din fata a fetei de perna la locul stabilit pentru ei. Apoi coaseti perna in ordinea descrisa mai sus.

Decorarea marginilor de perna

Pernele pot fi decorate pe margine cu panza din materialul principal din care este facuta perna, sau din altfel de panza, care este separata de broderia voastra, dar este potrivita cu tonul  broderiei dumneavoastra. In primul caz de la cusatura de margine in jurul perimetrului pernutei se face o cusatura adaugatoare intre broderie si granita propusa pentru marginea pernei. In plus, conturul broderiei poate fi decorat cu panglica sau snur cusut in jurul ei.
Daca doriti sa faceti o margine din material de alta culoare, va trebui sa taieti 4 benzi de latimea ce ar trebui sa fie egala cu latimea de margine a pernei ca produs finit, plus rezerva pentru coasere. Lungimea fiecarei parti este egala cu lungimea benzii, plus doua latimi de banda. Coaseti banda pe fiecare parte a broderiei, indoiti in jumatate broderia cu banda cusuta la ea pe diagonal si coaseti benzile ca in imagine (fig. 9). Taiati bucatile suplimentare de material si calcati cusatura. Mai departe coaseti fata de perna la fel ca in toate cazurile anterioare.

Pernutele decorative mai pot fi decorate si cu pompoane, ar arata exact ca in fotografia prezentata. Nu va descriem si cum se realizeaza pompoanele, caci acest lucru probabil il stie fiecare. Dar, lansam o oferta: pentru o comanda la – eu.goblen@gmail.com – de pe aceasta pagina cu albume de kituri, primiti gratuit schema pernutei cu sarpele, care poate fi un cadou minunat.