La fel cum este nemarginita fantezia si imaginatia omului, la fel de diverse sunt si tipurile de lucrul manual. Cateodata nu-ti vine sa crezi ca multe din lucruri sunt facute de mana omului prin diferite tehnici si utilizand diferite materiale. Despre unele din aceste lucruri am scris aici:

Toate tipurile de arta de a coase: broderia

Magia broderiei – materialele

Cum facem un clutch classic?

Astazi incepem un curs de lectii despre ce se poate face cu margele. Utilizand metoda mozaicului cu margele puteti face o varietate de produse – curele, bratari, brelocuri si alte lucruri mici care sunt simplu de realizat, dar la fel pot fi foarte originale si unice, doar vor fi facute de voi.

Cea mai simpla metoda de cusut se poate invata facand o “gargarita”. Pentru confectionarea ei veti avea nevoie de margele de culorile negru si rosu si de o sarma subtire de cupru sau ata speciala pentru cusut margelute.

Incepem in modul urmator: insiram pe sarma primul rand din trei margelute. In urmatorul rand adaugam cinci margele pe un capat de sarma, in sens invers trecem sarma cu celalalt capat al ei inca odata prin ele.

Ambele randuri le tragem la mijlocul firului si inasprim usor ambele capete. Pe un capat al firului insiram urmatoarele sapte margele, apoi iarasi trecem prin ele celalalt capat de sarma in sens invers.

Prin aceiasi metoda insiram in conformitate cu  schema toate celelalte randuri de margele.

Pentru fabricarea antenelor gargaritei la fiecare capat al firului de sarma agatam cate o margea, indoim capetele sarmei in forma de bucla si le rasucim, astfel incat margeaua sa ramana la capatul antenelor (des.1).

Capetele firului le trecem in cel mai apropiat rand si le ascundem.

Mozaicul poate fi cusut si in alte moduri. Insiram pe un fir de sarma sau fir de ata speciala un numar necesar de margelute, mai adugam o margeluta din randul doi. Trecem sarma sau firul inapoi prin ultima margea din primul rand, iar apoi din nou prin prima margea din randul doi (Des.2). Insiram a doua margea pe fir si o fixam de randul anterior la fel ca pe precedenta.

In acelasi fel vom efectua toate randurile ulterioare (Des. 3).

Cititi si –  Lectii de broderie: ajur din margelute