Am mai scris aici despre goblen, dar… Fiind o indeletnicire atat de des intalnita si practicata, credem ca orice informatie in plus este binevenita. Dorim sa aducem la cunostinta doritorilor de a studia aceasta arta a picturii cu acul informatii cat mai detaliate, multe in imagini pentru a pune in functiune si perceptia vizuala, care de multe ori este mai de folos ca orice lamurire.

Folosind cusatura goblen pot fi cusute tablouri cu orice desen: de la legume, flori, peisage, scene pana la ornamente geometrice. In lucru pot fi folosite fire mouline, dar nu numai, de orice culoaree:  bumbac, matase, lana, poliester, metalizate si altele. Cu acest tip de cusatura se coase integral, adica in asa mod incat pe panza sa nu ramana nici un loc gol.

Goblenul se coase pe orice tip de panza prin puncte numarate. De obicei se foloseste panza canvas caroiata,  a cate 10 fire in centimetru. Se poate coase si pe tesatura pentru cruce – aida–  dat fiind ca aceasta panza este mai rara, in acest caz este necesar sa se ia un fir mai gros. De regula, dimensiunea cusaturii variaza intre 1 si 4 mm. Pentru tablouri cusute cu fire de culori foarte deschise se recomanda o panza necaroiata pentru a nu se vedea caroiajul sub cusatura. Mai exista o solutie pentru aceasta situatie, sa folositi cusatura goblen peste fir tras( vedeti cusatrura in imaginea de mai jos), in asa fel aveti sansa ca panza sa fie acoperita cat mai bine.

Exista mai multe tipuri de cusaturi goblen. Cea mai frecventa dintre ele este un punct oblic simplu (o semicruce), exact ca la cruce, dar fara sa fie facuta si cusatura urmatoare, care intersecteaza prima cusatura.

Simplu cusatura goblen este la fel ca si cusatura “transversala”, dar fara a trece peste fir (figura 1).

Cand coasem goblen folosind cusatura cu firul tras procedam astfel: pe partea verso a panzei fixam firul, apoi il scoatem in partea din fata exact in locul unde incep punctele de culoarea respectiva. La imagine sunt numarate punctele ce urmeaza sa fie cusute cu aceeasi culoare. Firul de lucru este pus pe suprafata tesaturii pana acopera punctele corespunzatoare. Apoi acest fir este cusut cu punct goblen pe deasupra.

In acelasi fel, se coase rand pe rand toata suprafata cu punctele de aceiasi culoare. Apoi este introdus firul de culoarea urmatoare, si acelasi lucru este umplut cu cusaturi pana la urmatorul fragment al modelului. Punerea in aplicare a aceastei tehnici, transforma cusatura in ceva asemanator desenului cusut cu margele.

Exista si cusatura clasica goblen, care este destul de clara si in comparatie cu semicrucea din ultima imagine. Cusatura prin acest punct face desenul identic si pe fata si pe vesrso al panzei, cu exceptia ca pe verso mai sunt ascunse si varfurile firului, suprapunerea de fire cand tragem firul peste alta culoare… Cu speranta, ca v-am fost de ajutor va uram spor la ac!