Am scris ieri desre motivele, care v-ar face sa coaseti o pernuta decorativa, unde pot fi gasi kituri, cum arata aceste kituri, cate tipuri sunt. Mai mult de atat va puteti pune la contributie si imaginatia voastra pentru acest obiect decorativ. Articolul precedent in puteti citi aici.

Astazi venim cu instructiuni concrete pentru fabricarea corecta a unei fete de perna.

Va recomandam sa faceti o incuietoare convenabila pe partea din spate a fetei de perna. Verso pentru aproape toate pernele se fac la fel. La efectuarea elementelor de incheere pentru pernutele decorative, de regula, se utilizeaza fermoarele. La croiala se face o parte din fata, care se brodeaza si 2 parti din spate. Partea din spate a pernei este la randul ei despartita in doua parti pentru ca intre ele sa fie cusut fermoarul. Marimea unea dintre ele este egala cu 1/3 si acelei de a doua cu 2/3, respectiv, din dimensiunea pernei. La fiecare parte trebuie sa adaugati cate 2 cm pentru fermoar si margini, apoi marginile fiecarui detaliu le prelucrati cu cusatura “zigzag”. Primul se coase fermoarul intre cele doua parti din spate. La inceput puteti cele doua parti alaturi ca laturile sa fie drepte impreuna, apoi indoiti fiecare parte si trageti o cusatura pe margine la 3-4 cm. Marginile fiind deja prelucrate insailati pe ele fermoarul pe parte de dos a materialului si il coaseti in asa fel ca el sa nu se vada de sub marginile partilor de material. Dupa ce ati cusut fermoarul scoateti atele de insailare. Daca partea din fata deja este brodata, deschideti putin fernoarul, asezati ambele parti ale pernei (fata si verso) cu fata una la alta si coaseti pe tot perimetrul pernei.  Taiati colturile aproape de cusatura, intoarceti perna prin fermoarul deschis pe partrea din fata si intreptati bine cusaturile.
Decorarea pernutei decorative cu franjuri
Pernutele brodate (orice perna, de fapt) pot fi decorate cu franjuri, volane, ciucuri, cordoane sau snururi.
Aici va aratam cum decoram o pernuta brodata cu franjuri.
Cu franjuri se decoreaza pernuta terminata. In primul rand pe partile laterale se face o cusatura cu “acul inapoi” cu ata in 4 fire, lungimea cusaturii poate fi egala cu 3-4 cruci. La fiecare cusatura cu ”acul inapoi” cu carligul de crosetat este atasat un breton perie, compus din mai multe fire. Pentru fiecare franj este nevoie de 4 m de ata aranjata in perie de 25 cm. Dupa ce ati atasat toate franjurile, ca in imaginile de mai jos ii taiati de lungimea dorita. Va dorim spor si sanatate!