Hans Holbein der Jangere, 1497-1543, pictor, artist plastic, unul din cei mai mari pictori germani. Cel mai vestit reprezentant al dinastiei pictorilor din epoca Renasterii.

Operele lui Holbein se deosebesc prin liniile fine ale desenului, modelarea plastica, stravezia umbrelor, latimea pnelului. Tablourile lui sunt pline de sarcasm, spirit de observatie si necatand la realitatea cruda si individualitate, te cuceresc prin prin frumusetea formelor. In numele pictorului a fost denumit si tipul de cusatura si de tesatura a coavoarelor estice, deoarece Holbein deseori infrumuseta in tablourile sale mansetela si dantela in acest stil.

Cusatura lui Holbein in broderie este una din cele mai importante cusaturi in ”broderia neagra” (blackwork).

Broderia neagra (blackwork) era folosita in Anglia inainte de epoca Tudor pentru decorarea hainelor si tesaturilor, in varful popularitatii a ajuns pe timpul domniei lui Henric al VIII-ulea. Mai tarziu, sub influenta Spaniei, desenele pentru broderia neagra au fost schimbate si au primit o interpretare mai larga: unele figuri, fructe si flori au fost completate cu desene geometrcice, care dadeau broderie aspectul de dantela. In zilele noastre interesul pentru acest tip de broderie a aparut in anii 60 ai secolului trecut cu folosirea desenelor geometrice, care permit o redare a profunzimii si fondului, dar si folosirea altor culori in afara de negru.

In broderia neagra (blackwork) cel mai des sunt folosite doua tipuri de cusaturi: ”pas inapoi” (pentru toti cunoscutul backstitch) si cusatura Holbein. Celor, care sunt initiati in cusatura ”pas inapoi”, nu vor avea nici o problema sa inceapa a folosi si cusatura Holbein. Aceasta cusatura la fel ca si ”pas inapoi” (backstitch) des este folosita la broderia in cruce pentru a sublinia conturul desenelor, deoarece face linia mai dreapta.

Aceasta cusatura mai este denumita ”cusatura cu dublu insailare”. Treceti cu un rand de insailat intr-o directie, apoi cu aceliasi cusatura in directia opusa, completand in acest fel locurile omise. Cel mai complicat  la aceasta cusatura este sa nimeresti cu acul exact in acelasi punct de la cusatura inainte. Daca totul este facut corect – veti primi un desen exact la fel pe ambele parti ale panzei ( pe fata si pe verso), un desen care cu adevarat pare dantela.

Va prezentam cateva forografii cu lucrari in aceasta tehnica de lucru. Tot odata aducem si un omagiu marelui pictor Holbein, care inca odata ne arata cata frumusete exista in simplitate.