De curand am publicat mai multe articole despre cusutul cu margele, pentru doritorii de a cunoaste tipuri noi de coasere folosind si alte materiale in afara de fire – le gasiti aici:

Toate tipurile de arta de a coase: broderia

Cum facem o geanta alba cu ornament

Cum facem un clutch classic?

Am inceput si un curs de lectii despre ce alte lucruri se pot face cu margele si diferitele moduri de coasere. Despre cum se poate face mozaicul din margele – Lectii de broderie: mozaic cu margelute.

Pe parcusrsul lectiei de astazi va vom arata in imagini despre cum se poate tese un ajur din margelute.

La tesatura ajurata din margele munca se incepe din stanga in dreapta. Insirarea margelelor merge ba in sus, ba in jos, banda tesuta poate consta din celule de diferite forme si mărimi.

Aceasta tehnica este potrivita pentru fabricarea la o mare varietate de produse – gulere, coliere, bratari, etc.

Pentru o bratara in forma de “opt” insiram pe un fir  7 margele si intindem firul prin prima margea albastra (Des. 1a). Apoi adaugam inca 4 margele (2galbene, una albastra, una galbena) si fixam sirul prin margeaua albastra din cercul precedent (Des. 1b). In asa mod vom continua sa tesem bratara pana la lungimea dorita (Des. 1c).

Pentru a tese o banda mai lata insiram pe un fir 11 margele in primul rand, trecem acum prin margeaua a cincea, apoi mai adaugam trei margele si trecem acum acul prin prima margea (Des. 2a). Intarim firul, mai insiram inca trei margele si trecem acul prin margeaua de mijloc a randului precedent (Des. 2b). Din nou insiram inca trei margele, fixam firul prin margeaua a zecea din siragul precedent apoi insiram pe fi urmatoarele patru margele pentru a continua (Des. 2c).  In Des. 3 vedeti o imagine de ansamblu a unei bratari. Pentru fabricarea acestei bratari va sugeram sa utilizati culorile negru, roz si auriu.

Desenul 4 va prezinta o bratara delicata cu un numar mare de margele in fiecare celula. Pentru a o tese se iau pe fir 16 margele se trece firul prin margelele 10 si 9 de la inceputul firului. Apoi se iau pe fir altele 4 margele si se trece firul prin primele doua margele. Pentru a tese randul urmator se insira pe fir inca 5 margele, la fel ca in randul precedent se trece firul prin doua margele din randul precedent. Astfel, vom continua sa tesem bratara ajurata pana la lungimea dorita. Revenim in curand cu alte tipuri de cusaturi.

Spor la munca, asteptam si comentariile voastre, pozele cu lucrarile terminate.