Ca si orice alt obiect pe lumea asta si Semnele de carte (Bookmark) isi au istoria lor, care este destul de captivanta.

Semnele de carte de mult timp traiesc printre paginile cartilor si ne pot spune multe despre trecut. Semnele de carte (bookmarks) au aparut in secolul al 13-lea, erau facute din piele de caprioara si catifea, mai tarziu din tesaturi si gartie groasa. Numai cate feluri de semne de carte nu au existat pana azi – matase, brodate cu simboluri si vederi diferite, portrete de regi si regine…

Carturarii egipteni lipeau pe suluri bucati de papirus…, scribii medievali remarcau pagina cu o bucla de piele, pergament sau o bucata de tesutura densa, dar si creau o instructiune foarte functionala pentru facilitarea lecturii… Doamnele secolului XIX, care citeau de multe ori favorizau florile sau batista cu dantela pentru semn de carte.

Fiind inventat tiparul in secolul al XV-lea in Europa de Vest, a dus la saturatia treptata a pietei de imprimare si a facut cartea mult mai accesibila. Transformandu-se dintr-o singura lucrare scrisa de mana intr-un produs imprimat de masa, cartile cu toate acestea, costau destul de mult. Numai aceasta lamurire ne da clar explicatia de ce fiecare carte era tratata foarte atent.

Semnul de carte, care indeplinea o functie utilitara, nu numai ca ajuta la amintirea sau gasirea rapida a paginii de text, dar, de asemenea, elementar lucra la imbunatatirea si siguranta utilizarii cartii (pagininile nu erau listate inutil). Din timpul manuscriselor semnul de carte mai indeplinea si o functie estetica, adesea designul lui fiind combinat cu coperta cartii. In secolele XV-XVI au devenit raspandite asa zisele semne de carte – registre – un fel de marcaje la vedere, ca o fila mica (piele, pergament, tasatura), atasate la marginile paginilor selectate ale cartii, de regula, dincolo de marginile laterale, care facea posibila deschiderea cartii de mai multe ori la locul potrivit.

In acelasi timp, in ​​Occident se bucurau de o popularitate extraordinara semnele de carte cu o structura din mai multe benzi, cordoane, panglici atasate de un suport de diferite forme. Acest semn dadea posibilitate sa ai mai multe pagini simultan semnate, ce era convenabil pentru lectura, mai cu seama a literaturii religioase.

In secolul al XVII copertarii au inceput a include un marcaj in carte, atasand una sau mai multe panglici la blocul cartii sau la partea de jos a copertei. Productia in masa incepe dupa anul 1860. Piata s-a umplut cu semne de carte de matase confectionate la masina. Oferta era enorma cu diferite texte si pentru toate ocaziile cu tot felul de felicitari, dorinte pentru prieteni si familie, drept o expresie de recunostinta, cuvinte de dragoste si simpatie, texte de rugaciuni.

La inceput, erau produse din tesutura, dar destul de repede productia s-a orientat spre materiale mai ieftine si tehnologice – cartonul si hartia. Era deja o productie in masa de produse nu foarte scumpe si destul de accesibile.

La trecerea dintre secolele XIX – XX  a venit moda pentru Semnele de metal de diferite configuratii. Erau asemanatoare dupa forma lor cu cutitele de taiat hartie. In bratul lor se facea o adancitura sau un element pentru prinderea paginii. Mainerele erau decorate cu gravura, turnate, de multe ori in combinatie cu fildes, abanos, sidef. Uneori, se faceau si inscriptii amuzante: “Iata pagina ta” sau “Aici am adormit”.

Cu toate acestea, in voga au ramas semnele de carte individuale, facute de mana. Sfarsitul anilor 1980 s-au dovedit a fi marcati de un nou val de interes pentru semnele de carte, fapt care are o explicatie foarte simpla. In ultima treime a secolului al XX, cele mai multe semne erau din hartie – un material excelent pentru publicitate, promovare, in general pentru orice informatie.

Pe semne erau tiparite calendare si adresele de librarii, ganduri inteligente si apeluri politice. Au fost, si inca mai exista, semne de carte cu informatii folositoare: unitati de masura, tabla inmultirii, formule, vederi ale oraselor, date memorabile, animale si pasari – pe bucata aia mica de hartie poti posta oricand informatii utile pentru cei lacomi de cunostinte.

Si din moment ce publicitatea – este motorul comertului, pentru a-si promova marfurile producatorii uneori pur si simplu te lasa masca. Imaginati-va ca deschideti o revista colorata cu pagina lucioasa si intre pagini dai peste un gandac arhineplacut. Daca veti privi atent, veti putea vedea ca acesta este doar un semn de carte foarte artistic executat, pe care daca il ridici primesti informatii cu privire la mijloacele de combatere a ”vecinilor” nedoriti.

A mai aparut o tendinta noua in crearea si punerea in aplicare de catre artisti profesionisti a semnelor – speciale pentru oaspetii lor invitati la aniversari, nunti.

Astazi sunt multi dependent de citit carti, si atunci cand se pune intrebarea, ce cadou sa-i faci unei astfel de persoane, o cusatoreasa iti raspunde – un semn de carte original  facut cu propriile maini. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece chiar si designerii nu au lasat de izbeliste aceste lucruri mici. Semnele de carte moderne sunt uimitor de variate in optiuni. Acestea sunt executate in forma de creaturi fantastice, clame mari de hartie, maini intinse, o caricatura amuzanta. Variatii sunt o multime. Semnele sunt create intr-un singur exemplar, adica unic sau in set de 5-10 bucati. Pentru crearea lor sunt folosite diferite materiale(exista chiar si un semn din otel inoxidabil).

Arta semnelor de carte are o aroma nationala. Semnul in forma de suvenir da o idee despre tara, istoria, cultura artistica a poporului, traditiile lor si idealurile estetice. Semnul fiind usor de transportat este un suvenir turistic ideal.
Semnul de carte (Bookmark) – un cadou minunat. La urma urmei, acest element mic si util nu necesita alocarea de loc in orice casa sau birou, nu incalca stilul existent in ele – acesta isi are locul modest in carte, album, organizatorul prietenilor vostri, nu odata amintindu-le de voi.

Exista, de asemenea semne favorite ultramoderne cum ar fi semnul in care cartea dumneavoastra ar servi ca un acoperis.
”AJUTOR!”. Clamele de mult timp sunt folosite de multi ca un semn de carte. Dar una in forma de om cu bratele intinse are precis un design neobisnuit. Acesta apare sub forma unui om blocat intre paginile cartii.

Pentru doritorii de a coase un semn de carte, sa stiti ca exista kituri gata, puteti alege si voi unul AICI.

In galeria foto, pe care o anexam AICI, puteti vedea insa cele mai diverse si neobisnute semne de carte posibile, va dorim vizionare placuta!