Arta de a crea lucruri frumoase din hartie extrem de ondulata a aparut in Europa la sfasitul secolului XIV – nceputul secolului al XV-lea. In limba englez moderna, aceasta activitate este numita quilling (de la quill) ce inseamna«pana».

Calugaritele din Europa medievala, folosind o pana si hartia cu marginile aurite, creau medalioane de o frumusete fara precedent, care, chiar la o privire mai atenta aratau ca un produs din dungi subtiri de aur. Timpul, din pacate, a distrus cele mai multe dintre aceste lucrari, dar cu toate acestea interesul pentru aceasta arta nu s-a fost pierdut nici astazi. Quilling-ul este cunoscut si astazi in multe tari si are propriile caracteristici in functie de locul, cultura si obiceiurile acestora.
In secolul al XIX-lea Quilling a fost accesibil doar pentru paturile superioare ale societatii, pentru ca hartia (în special cea culorata si de inalta calitate) era foarte scumpa. Cu toate acestea, moda aceste arte s-a raspandit in Europa destul de repede.
In secolului XX Quilling-ul  a fost inlocuit de bunurile civilizatiei si aproape complet uitat. Cu toate acestea, acum putem spune despre un nou val de interes despre Quilling, si mai trebuie sa observam, ca acum nu tine doar de distractie, darcel mai mult de domeniul artei. La sfarsitul secolului trecut, Quilling-ul aproape uitat a inceput din sa fie admirat de europeni. Printesa Angliei Elisabeta a creat o multime de elemente interesante, fiind fascinata in serios de arta Quilling. Aceste creatii pot fi admirate astazi in Muzeul Victoria si Albert din Londra.
Se crede ca hartia este un material fragil si rapidse deterioreaza. Cu toate acestea, prin utilizarea Quilling multe articole pot fi folosite pentru o lunga perioada de timp fara asi pierde aspectul sau. Un suport pentru ceasca de ceai sau vaza pentru dulciuri pentru mult timp va bucura ochii gazdei si a oaspetilor, surprinzatnd prin unicitatea si exclusivitatea lor.
In prezent Quilling-ul este cunoscut atat in Vest cat si in Est. In Europa centrele de Quilling sunt acum Anglia si Germania, In Est se destinge cel mai mult Coreea de Sud unde exista chiar si o asociatie a iubitorilor hartiei de plastic. Si daca produsele europene sunt destul de concise si usor de fabricat, cele coreeane sunt adevarate opere de arta: sute de piese de mici dimensiuni, o imbinare incredibila, o uimitoare dantela de hartie.
Quilling din o simpla hartie va permite sa creati opere de arta, deschizand noi posibilitati ale materialului si a creativitatii creatorului lor.