Arta broderiei manuale s-a modificat si imbunatatit de-a lungul secolelor. Primele cusaturi au fost facute inca din epoca primitiva, atunci cand era necesar de asi face haine din piei de animale.

Astazi broderia incanta ochiul cu explozia de culori si metode neobisnuite de a crea aceasta frumusete pe diverse materiale. Manual, sau cu masinile de cusut se creeaza din fire scene excelente pe panzea si diferite ornamente.
Cu toate acestea, n-a existat dintotdeauna echipamentul tehnic, care in prezent ajuta in broderie. La inceput in broderie erau folosite orice materiale aflate la indemana. Canepa, inul, matasea, lana, parul, paietele, monedele, pietrele pretioase si perlelel – totul erau utilizate in cel mai bun mod posibil. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece cu broderia se ocupau cele mai talentate cusatorese. Din acest motiv mai presus de toate in broderii figurau desenele cu natura si viata. Dupa ornamentele din broderii strainii si oaspetii aflau despre traditiile si cultura poporului, aproape necunoscute. Din acest motiv broderia era foarte apreciata si era unul dintre principalele simboluri ale oamenilor muncii.
Cu timpul arta broderiei s-a imbunatatit, sula si acele din os si piatra s-au schimbat pe cele din otel si bronz. Cu toate acestea, imbunatatirea tehnicii nu a oprit aceasta activitate. Cusutul si brodatul au bucurat oamenii in mod constant cu ornamente lor. Pana in zilele noastre s-a pastrat o broderie cusuta cu matase, creata de mainile femeilor din China in secolele VI -V.Pe ea sunt cusuti copaci si pasari, care sunt atat de apreciate in China antica.

Inegalabila este si broderia engleza cu matase, aur si argint facuta in secolul al XIII-lea. In acele timpuri peste tot in lume se brodau panouri, portrete si covoare, pe care erau peisaje, teme mitologice, imagini cu oameni si scene de vanatoare.
Dupa ceva timp, si anume la inceputul sec.XIV in Europa de Vest broderia a devenit foarte populara, era aplicata in decorarea caselor, costumelor, obiectelor de uz casnic. Cele mai apreciate cusaturi in acele zile, erau cusaturile satinate si transversale, cu care se coseau o varietate de modele cu vegetatie si de forme geometrice. In ceea ce priveste tarile scandinave, de asemenea, exista o astfel de ocupatie. Prin urmare,o multime de lucratori calificati brodau cu fir de aur si lana colorata obiecte, cu care isi decorau casele si prezentau lucrarile lor altor persoane pentru apreciere.

Astazi, ca si in timpurile demulyt uitate lucrarile de broderie sunt decorative. Si broderia la masina de brodat moderna la fel a pastrat ideea. Broderia se aplica pe tricouri, sepci de baseball, alte haine, poarta caracter de publicitate, fara a pierde din frumusetea si arta sa. Nu este surprinzator faptul ca logo-ul se aplica sub forma de broderie si este de multe ori un atribut la moda si arata minunat pentru consumatori.
Broderia la masina moderna pe tesaturi, chiar arata bine si se pastreaza pentru o perioada lunga de timp.  Acesta este motivul pentru care atat de multe intreprinderi si companii prefera sa vada broderia pe hainele angajatilor companiei sale.

Mai citit si despre: Alison Holt – maestrul al masinei de brodat