Deoarece de curand  broderia cu panglici a luat un nou avant, am hotarat sa relatam si pe paginile noastre mai multa informatie despre aceasta tehnica de cusut. Speram sa va fim de ajutor si va dorim spor in tot ceea ce faceti!
 
Instrumente si materiale pentru broderia cu panglici.

Tesaturi

Pentru broderia cu panglici se pot folosi o varietate de tesaturi de matase (sifon, tul), bumbac (batist, satin, muselina), lana (crep, tweed, Jersey), in (panza de in). Pentru incepatorii acestui tip de broderie este potrivita si panza “Aida” sau alte tesaturi, care au o impletituta uniforma. Este de dorit, ca tesatura sa fie suficient de puternica si flexibila, pentru ca panglicile sa treaca cu usurinta prin ea. Pot fi utilizate si tesaturile colorate: modelul lor poate sugera imaginatiei voastre diferite teme si povesti pentru broderii. Tesuturile solide, precum si benzile, pot fi vopsite in conditii de casa. Pentru a face acest lucru, utilizati vopsele acrilice speciale, care se intaresc cand sunt calcate cu fierul fierbinte (pentru cazul cand lucrarea brodata va fi spalata).

Panglicile

Exista o multitudine de panglici de latimi diferite. Selectarea panglicilor este critica pentru rezultatul dorit. Astazi pot fi cumparate panglici de toate marimile si culorile. Cele mai bune panglici sunt considerat, desigur, panglicile din matase naturala. Puteti cumpara panglici si din matase artificiala, ele nu sunt atat de scumpe, dar trebuie sa stiti ca lucrant cu ele niciodata nu veti obtine acelasi efect, pe care il dau cele de matase.
Pentru broderie sunt utilizate panglici de latimi diferite de la 3 la 12 mm. Mai des sunt totusi folosite panglicile subtiri, deoarece acestea sunt mai usor de trecut prin tesatura. Din panglicile late se fac elemente frumoase – funde, flori, care sunt cusute cu cusaturi invizibile utilizand fire de aceiasi culoare cu panglica. Combinand cusaturile cu panglici si subiectele traditionale cu fire, puteti obtine o broderie foarte originala. Este recomandabil la cusutul cu panglici sa folositi panglici sau snur nu mai lung de 50 de centimetri, pentru ca acestea sa nu se onduleze. Daca asta totusi s-a intamplat, este de ajuns de a cobori acul  cu varful in jos perpendicular la podea si panglica se va indrepta.

Firele

Firele de bumbac rasucite sunt cel mai des folosite pentru a aduna elementele din broderie – de exemplu, de cusut si de fixat trandafirii, frunzele. Cu toate acestea, exista o multitudine de diferite tipuri de fire, care sunt ideale pentru scopurile noastr: matasea, viscoza, bumbacul, chenille si firele metalice.

Acele de cusut

Succesul muncii voastre depinde de acul de cusut. Daca brodati pe materiale textile cu fire rare sau tricotaje, utilizati acul pentru goblen, al carui varf este bont. In alte cazuri, este mai potrivit acul obisnuit de tip “Chenille”, cu varful ascutit si urechea lunga, este mai convenabil pentru cusut cu panglici de diferite latimi.

Ghergheful (cercul)

Atat pentru incepatori cat si pentru cei cu experienta in broderia cu panglici este la fel de util ghergheful. Prin materialul intins este mai usor sa treci acul cu panflica, si lucrarea nu este deformata sau incretita. Prin urmare, la sfarsitul lucrarii va fi nevoie doar de calcat marginile broderiei.

Franjuri, snururi si margele

Franjurile sunt perfecte pentru lucru de finisare la lucrare, ele ofera o nuanta romantica de nostalgie. Exista doua optiuni  – ieftine si mai luxoase. Alegerea depinde de ceea ce rezultat vreti la lucrarea voastra. In orice caz, franjurile ofera splendoare le orice lucrare – fie geanta sau perna.
Margelele confera produsului o stralucire si un aspect de lux, datorita jocului de lumina pe margele, care se disting prin textura lor pe fondul la panglici si fire.
Poate aveti acasa brose si alte bijuterii. Le puteti fixa la o perna sau o imagine brodata: este mai bine decat depozitarea lor in caseta de bijuterii, departe de ochii indiscreti.
Toate tipurile de instrumente si materiale pentru broderia cu panglici cusatoreasa le alege dupa gustul sau. Datorita acestui lucru broderia devine mai individuala si exclusiva.