Globurile brodate “Temari” (手まり) a unei cusatorease japoneze in varsta de 92 de ani

Dragostea exista pentru toate varstele. Inclusiv – iubirea pentru lucru manual. Pentru a va convinge de acest lucru, ramane doar sa priviti la frumusetea uimitoare a colectiei de globuri “Temari”, care sunt brodate de o doamna de varsta venerabila de 92 de ani.

Prima parte a acestei colectii unice a fost prezentata publicului de designer japonez NanaAkua. Bunica ei toată viata in timpul liber broda aceste globuri decorative. La acea vreme, exponatele au fost in numar de 468 de piese pe care doamna le-a creat in decursul de 30 de ani.

Tara de origine a acestui mestesug este China, unde ”Temari” a devenit o arta populara. Aceasta arta presupune brodarea manuala din kimono-uri vechi a unor bile. Aceste globuri brodate ”Temari” sunt daruite copiilor in prima zi a Noului An si simbolizeaza prietenia si loialitatea.

Arta in sine “Temari” a aparut in veacul al 7-lea dupa Hristos in China, apoi peste cateva decenii s-a mutat in Japonia. Globurile initial erau facute din fasii taiate din kimono si concepute pentru joc. Dupa un timp, mesteritele japoneze au transformat aceste globuri cusute intr-o adevarata opera de arta, facand concurenta unele cu altele, in rafinament de broderie.