Astazi, calatorind prin spatiul infinit ale internetului, am ajuns intamplator la o fotografie care mi-a starnit curiozitatea. Deorece pana de curand una din ocupatiile interesante din domeniul handmade era tricotatul si croseta, n-am putut trece pe alaturi. Citind acest articol sper sa ma intelegeti mai bine. M-am oprit, am studiat, am admirat, am cautat cat mai multa informatie si am hotarat sa va povestesc si voua ce am gasit la tema data. S-ar putea pune intrebarea: ce cauta aici un articol despre crosetat, pe un site despre goblen si broderie? In primul rand de ceva vreme am invatat, ca lumea nu este in alb si negru, este mult mai multicolora si diversa. In plus toate mestesugurile manuale sunt atat de inrudite, pana si la multe din aceste genti Mochila se foloseste pentru decor inclusiv broderia! Deci, vizionare si lectura placuta! Asteptam si comentariile si impresiile voastre.

Mochila arhuaca (in limba engleza: Arhuaca inseamna rucsac), sau tutu Iku in Ika, este un sac confectionat in arta populara artizanala columbiana de indienii Arhuaco din Sierra Nevada. In ultimii ani, gentile Mochila (Mochila bags) s-au transformat intr-un simbol cultural pentru identitatea columbiana.

Desi intreaga comunitate Arhuaco este implicata in productia acestor genti traditionale, numai Wati (femeile Arhuaco) pot croseta impreuna aceste genti conform obiceiului lor. In mod traditional, femeile invata sa croseteze la o varsta frageda urmarind cum lucreaza mamele lor. Primul mochila pe care il fac este dat preotului pentru ritualurile ciclului de viata.

Mai departe trecem direct la modalitatea de crosetare a unei genti Mochila (Mochila bags) cu carligul in tehnica de lucru Jacard. Ornamente si culori pentru aceste genti sunt o mare mulțime, astfel incat fiecare dintre noi va putea alege designul cel mai pe placul lor, si cel mai potrivit stil pentru proprietarul acestei minunate genti. O sa vedeti mai jos doar cateva exemple in diferite palete de culori: pentru fiecare zi (casual clasic); pline de culoare pentru vara, cu ornamente moderne si Mochila Glamorous.

Este imposibil de postat pe site toate imaginile gasite si nici nu are sens, asa ca va puteti aici informa, initia in tehnica apoi alege modelul preferat de pe meridianele internetului. Pentru gentile Mochila, puteti utiliza, de asemenea, orice schema preferata pentru broderie. Doar este nevoie de avut in vedere ca, atunci cand crosetati o geanta Mochila obicei nu se utilizeaza mai mult de cinci culori. In cazul cand luati ca baza o schema de broderie, ea ar trebui sa nu fie extrem de complexa si cu multe culori.

In primul rand, sa ne ocupam de designul gentii si structura ei. Totul este foarte simplu: in primul rand se croseteaza fundul gentii in forma de cerc, cand ajungi la diametrul potrivit, mai departe crosetezi peretii gentii fara sa mai adaogi puncte. In unul din randurile de sus  lasi gauri (8-12) pentru toarta gentii. La final se tese toarta, de exemplu poate fi in tehnica macrame. Asta e tot !!!

Mai departe ramane dupa voi sa alegeti in ce stil si cu ce materiale va apucati de faurit acesta geanta minunata – Mochila bags! Moduri de cosetat exista multe si nu o sa le descriem noi aici, probabil unii le stiu mai bine ca noi! Noi doar vom pomeni de ele: jacquard crosetat (Tapiserie Crochet), metoda rotativa in cerc, sau dus-intors (in acest caz desenul nu iese asade clar, dar geanta nu se deformeaza intr-o parte) la fel si alte tehnici de crosetat. Pentru cei ce vor sa ajunga la inalte performante in acest mestesug puteti cauta informatii despre Carol Ventura, o doamna extrem de interesanta, care are grad de profesor de arta, calatoreste in jurul lumii, explorareza diferite tipuri de arte nationale. Carol scrie carti despre arta si are un blog despre crosetarea in tehnica jacquard.

Metoda de tricotat cu mana stanga cu siguranta nu este pentru cei slabi de inima, dar poate cineva va vine in ajutor. Cu siguranta depinde de calitatile si cunostintele voastre sa alegeti stilul si metoda cea mai potrivita de lucru pentru voi.

Cum crosetam fundul gentii?

In mod traditional, fundul se croseteaza intr-o spirala. In scopul de a sti unde s-a sfarsit randul, este necesar de marcat cu markerul, cu un ac ultimul ochi al randului si sa nu uitati ca trebuie sa urmati “Legea cercului”. In conformitate cu aceasta regula, in fiecare rand trebuie adugat acelasi numar de ochiuri, de obicei 6 intr-un rand, dar cerc in tehnica jacquard se adauga de obicei 8. Pentru ca la acesta tehnica randul este datorita firelor mult mai mare. (Urmariti in desenele de mai jos cum trebuie adaugate ochiuri la crosetarea fundului gentii).

Pentru ca fundul gentii sa nu se deformeze, optional se poate croseta in jurul unei franghii pentru rufe. Sau se croseteaza doua cercuri, intre ele se pune un cerc taiat dintr-un dosar de plastic, apoi se unesc si se trece la crosetarea peretilor.

Toarta gentii se poate la fel tricota in stil jacquard, ea trebuie sa fie suficient de densa si sa nu se intinda. Daca doriti, o puteti intari cu o banda pe partea din spate. O alta tehnica care poate fi folosita si foarte frumoasa – macrame, densa si nu se intinde.

Indienii impletesc de obicei tortile intr-o tehnica aparte a lor. Puteti gasi filmulete pe internet pentru a studia, daca aveti nevoie. Ideea mea a fost sa va aduc la cunostinta ceva nou pentru mine si ceva frumos. Daca v-a fost interesant si v-ati inspirat va urez noroc!