In unul din articolele precedente v-am prezentat indicatii precise si detaliate despre cum sa va faceti primul vostru clutch. Puteti sa cititi, sa va reamintiti sau sa incercati acest lucru AICI.

Clutch (de la cuvanntul englez clutch – a apuca) – o geanta mica de mana eleganta in forma de plic. Initial acest accesoriu era elementul pentru o tinuta de seara.

Istoria clutch-ului isi are inceputul in indepartatul Evul Mediu.

La inceput era o punga facuta din tesatura, piele, iar la inceputuri era de fapt  un scrot de taur uscat, care se tinea in mana. Asa cum se intampla de obicei cu gentile de mana a doamnelor si dimensiunea clutch-ului a crescut de-a lungul timpului in concordanta cu numarul de lucruri stocate in acesta.  geanta la inceput se purta la centura, ascunsa sub fustele voluminoase,si in acelasi timp pentru protectia de furt. Pe la sfarsitul secolului al XVI-lea gentile de tip clutch au vazut lumina zilei. Motivul pentru iesirea din anonimat a fost cresterea abilitatilor mestesugarilor europeni, care au invatat sa coase portmonee din tesaturi durabile si frumoase, sa prelucreze pielea, sa decoreze gentile de mana cu pietre pretioase, perle, broderii, s-a inceput epoca de experimentare cu forme si culori.

Primele clutch-uri au inceput sa se poarte in Parsi la inceputul secolului XVII. Clutch-ul din acele vremuri era de fapt o punguta stransa cu un cordon moale care apoi era atarnat pe incheietura mainii. Cele mai vechi clutch-uri erau atat de mici incat sa incapa numai strictul necesar si incredibil de scumpe, pentru ca erau fabricate din materiale pretioase si impodobite cu bijuterii.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea s-a produs o schimbare esentiala – femeile au inceput sa prefere gentile de seara, care aveau o forma clara si au inceput sa le poarte in mana, lucru care desigur este mult mai frumos si elegant decat ”cordoanele” din jurul incheeturii. Gentile portmoneu asemanatoare cu o punga mica pe o curea, de asemenea, erau foarte populare, dar scopul lor era mult mai casual.

Clutch-ul s-a bucurat de o populatitate deosebita in anii 1920-1930 ai secolului XX.. Dupa cel de al doilea razboi mondial Christian Dior a readus la viata clutch-ul.

Coco Chanel a inventat geanta-tub de mana, un accesoriu indispensabil cu tinuta ei. Mai tarziu, geanta de mana-portmoneu a devenit o parte integranta a ”New look” in colectiile Dior.

In ultimul timp am vazut, ca dintr-un accesoriu cochet si putin functional, in care incapea doar caseta cu pudra si cardul de credit, clutch-ul se transforma intr-o alternativa cu drepturi depline de geanta.

Chiar si clutch-urile de seara nu mai sunt la fel de mici ca inainte, iar in colectiile caselor de moda au aparut modele de clutch-uri, in care incape cu usurinta cam orice de ce are nevoie femeia moderna.

 Clutch-ul a devenit atat de actual in zilele noastre, incat chiar si gentile obisnuite cu toarta sunt purtate de parca nu o au.

Vedeti AICI o gelrie foto cu diferite modele, forma, culoare de clatch-uri.