Suzhou (in chineza 苏州 市 / 蘇州 市, Suzhou Shi) este un oras estul Republicii Populare Chineze in apropiere de Shanghai, orasul mai este supranumit si “Venetia Orientului”, deoarece este strabatut de canale. Anume Suzhou este si perla artizanatului din China.

Broderia din Suzhou – o arta unica, care are mai mult de 2 mii de ani. Initial mesteritele brodau urmand norme si canoane stricte, mentinand tehnica, paleta de culori si stilul, fara a devia un inch de la vechile traditii. Ulterior, integrarea cu Europa si-a facut treaba – tehnica de broderie este completata cu noi modele, stiluri, si devine o forma de arta (ca si pictura sau sculptura profesionista).

Obiectul imaginilor sunt peisajele, scene din lumea inconjuratoare, portrete personalizate si reproducerile picturilor celebre. In arta broderiei din Suzhou exista multe deosebiri de alte tipuri de broderii. Imaginea este brodata cu fire de matase pe tesatura de matase. Ei spun ca acele  de brodat sunt subtiri ca un fir de par, un fir subtire de matase in unele cazuri este impartit in mai multe fire, devenind subtire ca firul de paiangen. Culorile utilizate sunt multe si luminoase si paleta de culori este foarte bogata – de exemplu, pentru ochi in broderie pot fi folosite 20 de culori diferite.

Tablourile brodate pot fi unilaterale sau bilaterale. Cel mai uimitor lucru este … la tablourile bilaterale nu exista fata si verso – pe ambele parti imaginea este frumoasa, plina si expresiva, nu exista nici un indiciu de nodudi. Mai mult decat atat, imaginea poate fi repetata si pe verso, dar poate sa fie si total diferita – de exemplu, pe o parte a panzei de matase semi-transparente, poate fi brodata cu un paun verde si plin de culoare, pe cealalta parte – un tigru cu dungi bronz. Acest lucru este o acrobatie suprema in broderie! Mesteritele calificate gestioneaza lucrarea in asa fel caci conturul ambelor imagini coincid, ca si cum ar fi suprapuse reciproc. De obicei, astfel de lucrari pot fi vazute pe ecrane – un decor traditional chinezesc. Tablourile brodate pot decora incapere fiind inramate si agatate pe perete, in cazul in care acestea sunt unilaterale. Daca o imagine este fata-verso, este, de asemenea inramata insa din ambele parti cu sticla, iar aceste cadre sunt folosite drept decor de ecran, ele de asemenea decoreaza interioare, fiind expuse in orizontal.

Nici nu se poate spune cat de migaloasa si complicate este acesta munca. Pentru a crea aceste capodopere este nevoie de la sase luni la un an. Pentru a deveni broderite, fetele incep devreme a invata arta de broderiei – la inceput servind mesteritelor firele, apoi ajutand de a alege culoarea si urmarind munca broderitelor in ateliere calificate. Apoi – scoala artelor, facultatea, practica in conditii extrem de competitive, alegerea propriului sau stil.

Va oferim ocazia sa vedeti o GALERIE cu aceste impresionante lucrari. Am fi bucurosi pentru parerile si comentariile voastre.

La aceiasi tema mai puteti citi:

Eleganta broderie chinezeasca pe matase

Magia broderiei – materialele

Magia broderiei – istoria ei

Toate tipurile de arta de a coase: broderia