Din ce in ce tot mai multi devin curiosi, i-a amploare interesul fata de aceasta forma de artizanat – broderia cu panglici (ribbons). Astazi o sa va povestim despre aparitia acestei meserii sau, mai bine zis, despre aceasta arta, caci broderia cu panglici este o adevarata arta.

Cititi si despre  Instrumente si materiale pentru broderia cu panglici.

La inceputul secolului al XVIII-lea, cererea pentru aceste produse a crescut brusc, s-a inceput o perioada de raspandire rapida a panglicilor frumoase. Regele Frantei, Ludovic al XIV-lea isi decora cu panglici, impanzite cu pietre pretioase, chiar si pantofii si cerea celor de la curte sa se imbrace cu rochii noi, frumoase si pline de inventivitate.
A venit epoca de rococo, si stilul de viata francez a devenit frivol. Regelui Ludovic al XV-lea ii placea sa brodeze si de multe ori daruia doamnelor de la curte lucruri dragute facute de el. Rochiile au devenit voluminoase si largi, decorate bogat cu panglici. In voga erau “rochiile in vant”, cu falduri necusute (incretituri) pe piept si numeroase panglici.

Anume in acele vremuri in Franta au aparut broderiile cu panglici de matase. La inceput doamnele din societatea inalta au inceput sa decoreze rochiile lor, corsajele cu trandafiri mici “rococo”  si o multime de frunze si flori cu perle si cristale imprastiate. Apoi a venit randul lengeriei, ea devine din ce in ce mai luxoasa si rafinata. In atelierul de rang inalt “Furnizori pentru curtea regala” cu un simplu ac si panglici se creau adevarate capodopere, unele din ele sunt si astazi mandria muzeelor din intreaga lume – de la Londra la Pretoria.
Din Franta acest tip de broderie a migrat in Anglia iar de acolo s-a raspandit rapid in toate tarile din fostul Imperiu Britanic. Odata cu imigrantii din Lumea Veche broderia cu panglici a ajuns si in America, unde a castigat rapid popularitate.
Cea mai benefica perioada a acestei arte a fost in anii 1870 ai secolului al XIX lea. In acele timpuri broderia se putea vedea nu numai pe rochii, dar, de asemenea, la umbrele, abajururi, paturi matlasate, bibelouri pentru casa si palarii.

Dupa cel de al doilea razboi mondial, interesul public a scazut considerabil fata de toate tipurile de meserii. Dar in ultimele doua decenii a inceput revigorarea broderiei. Au devenit interesante toate tipurile de lucru manual si aceasta arta a inceput sa straluceasca din din nou in toate aspectele sale. Cusutul cu panglici de matase este neobisnuit de distractiv, pentru asta nu aveti nevoie de dispozitive complexe si costuri mari. In plus, in acesta tehnica se folosesc cusaturi simple si bine-cunoscute in tehnicile de broderie. Imaginea cu volum este atat de atractiva incat este posibila o crestere substantiala a interesului in urmatorii ani pentru acest tip de broderie!
Si astazi…
Panglicile de matase si impletiturile folosite pentru decorare au devenit parte din viata de zi cu zi. De ele, de obicei ne aducem aminte înainte de vacanta sau un eveniment festiv, unde exista nevoia de a decora si inflori lumea din jurul nostru. In Italia, sarbatorile reusite, zgomotoase si vesele sunt numite “sarbatori cu fundite”.
O panglica frumoasa bine atasata da unui cadou rafinament, subliniind solemnitatea momentului. Un buchet de flori legat cu panglica pare nu numai atractiv, dar, de asemenea, mai bogat. panglica insufleteste parul, palariile, gentile de mana, rochiile impodobite cu panglici devin mai atractive, parca au un plus de valoare. Probabil cele mai multe dintre noi a inghetat de admiratie, privind rochiile de mireasa, bogat decorate cu dantela, panglici si volane!
In Occident, la pregatirile pentru festivitati se decoreaza masa festiva, cu tot felul de panglici in toul fetelor de masa. Cu ajutorul lor se creeaza o atmosfera de sarbatoare in casa. Panglica rosie si arcurile au devenit un simbol al sarbatorilor de Craciun. Ele sunt atasate la usile din fata caselor in perioada premergatoare Craciunului si Anului Nou.

Un aspect aparte are tehnica broderiei cu panglici deoarece ea ofera imaginii volum. Studiind pas cu pas diferite tipuri de cusaturi pentru aceasta tehnica, le veti putea repeta cu usurinta cu propriile maini si crea lucruri incredibil de frumoase.
In plus, veti avea posibilitatea de a da produce lucruri absolut individuale. Va dorim succes!