Multe iubitoare in ale cusutului pentru a nu se pierde pe vastele intinderi de tesaturi si modele, care sfideaza soarta si se apuca sa coase picturi complicate in 100-200 de culori, au inventat metoda de parcare. Acesta consta in faptul ca este cusuta doar o mica schema, zona strict limitata (de multe ori de 10×10 celule), si la sfarsit firul nu este fixat, ci “parcat” in stanga jos (se poate in sus, in dreapta, dar neaparat in aceiasi parte) coltul, unde apare primul semn de aceeasi culoare de langa zona limitata. Deci, v-ati prins, sper eu, ca nu este vorba de a sedea si coase intr-o parcare!

Este una din metodele prin care se coase – parcarea!

Aceasta metoda permite cresterea vitezei la cusut, sa vezi imediat rezultatul finit, sa observi orice eroare, dar are nevoie de putina calificare. Reguli stricte in aceasta metoda nu exista. Principalul lucru este sa va fie usor si convenabil de a naviga pe schema, broderie, si sa va bucurati de proces. Este de dorit ca broderia sa fie intinsa pe un gherghef. Puteti avea un ac separat pentru fiecare fir, dar se poate coase si cu un singur ac, insa va fi nevoie in mod constant de a baga si scoate firul din ac. Hotarati voi cum va este mai comod, amintiti-va ca la prea multe ace cresc sansele de a va intepa, sau pierde acul, dar la schimbarea constanta a firului, el se va impufosa mai repede. Multe cusatorese folosesc un fir lung, dar in cazul in care acest lucru va complica munca, cel mai bine este sa folositi un fir scurt. De multe ori, la broderia in cruce prin metoda de parcare, cruciulitele se cos fiecare separat, dar daca aveti o parte “semnificativa” de cruci alaturate ele pot fi brodate in rand. Filetul de ate este convenabil de fixat cu agrafe de par (din metal plat) pentru a nu atarna in jos.

Deci, sa terecem la detalii privind metoda de parcare. Din prima fotografie puteti vedea inceputul unei lucrari: pe tot randul de sus al lucrarii sunt deja aranjate firele de toate culorile, la fel puteti vedea ca sirurile de fire sunt destul de ingrijite. prin firele scurte de culoare intunecata sunt marcate patratele de 10 puncte pe panza fara caroiaj.

Se introduce firul in ac pe stanga in randul de sus si se cos toate punctele marcate pe schema cu acelasi simbol. Apoi se scoate acul lpe partea din fata de jos in sus in punctul in care voi coase primul punct din randul urmator cu acelasi semn, apoi se scoate firul din ac daca ati ales metoda de a coase cu un singur ac. Firul ramane in partea din fata a lucrării. Se incepe intotdeauna fiecare cusatura din acelasi colt, asa ca atunci cand pui firul in ac, mereu stii unde cosi.

Firul urmator a devenit acum primul din stanga in randul de sus, se baga in ac si se coase la fel ca in cazulul precedent. Se face la fel pana nu se umple toate cele 10 celule din randul de sus intre liniile de marcare.

Dupa aceea se intoarce mereu si se cos toate celelalte fire dintr-un rand vertical de 10 celule. Se coase mereu de sus in jos, deja trecandu-se la firele din parcarea, al doilea si al treilea rand. Uneori un simbol anume poate lipsi din randul urmator, atunci se duce firul pe partea din fata la locul unde exista acest simpul. Unele persoane intind firul si peste 40 de puncte. Nu este neaparat o regula, fiecare isi poate gasi preferintele personale, se poate doar fixa firul.

Chiar daca de  obicei se lucreaza cu o potinune bine stabilita de puncte, multe persoane cand au alaturi o multime de puncte cu acelasi semn depasesc cu usorinta marcajul de 10 celule. Drept regula pentru coloana ramane doar pentru parcare.

Cand ajungeti la o celula unica de o noua culoare, verificati mai intai daca nu aveti parcat firul din greseala intr-un alt rand, si numai apoi adaugati o noua culoare. Deoarece se coase mereu intr-o singura directie, coaseti mai intai toate firele parcate si numai la sfarsiti adaugati firul cu o noua culoare.

Terenul  lucrat in imagine este aproape complet, cu exceptia catorva celule albe, in cazul in care este necesar de a incepe o noua culoare. Dar retineti ca nu intotdeauna un fir nou este o noua culoare. Uneori pentru a lucra eficient sunt si cate 10 fire simultane de aceeasi culoare. Dar din moment ce acestea sunt in diferite parti ale broderiei, nu conteaza. In cele din urma, toate firele sunt parcate in acelasi mod in randul de jos si filamentele stau aliniate si frumos stivuite in partea de jos. Felicitari, daca ati reusit sa cititi pana la capat, aveti mare sansa sa va opriti intr-o parcare buna! Bucurati-va de broderie voastra!